Met Almacon zijn wij toonaangevend in het ontwerpen van mezzanines die gekenmerkt worden door hun grote overspanning. Maar wat houdt een ‘grote overspanning’ eigenlijk in? Overspanning verwijst naar de afstand tussen de ondersteunende kolommen op de begane grond. Deze kolommen zijn cruciaal voor het dragen van de bovengelegen vloer.

Een standaard overspanning varieert meestal tussen vijf en acht meter ruimte tussen de kolommen. Bij een grote overspanning is deze afstand groter: ongeveer tussen de negen en vijftien meter. Dit betekent dat er minder kolommen nodig zijn, waardoor er veel meer bruikbare ruimte op de begane grond beschikbaar is.

“Ons team van constructeurs beschikt over meer dan 25 jaar ervaring en expertise in het nauwkeurig ontwerpen van dergelijke mezzanines. Bij Almacon zijn we er trots op dat we met onze kennis en kunde deze verdiepingsvloeren met grote overspanning heel nauwkeurig kunnen ontwerpen, waarbij figuurlijk gesproken, ‘The sky the limit’, is”

Waarom kiezen klanten voor grote overspanning?

 • Meer ruimte
  Door de grotere afstand tussen de kolommen op de begane grond ontstaat er veel meer ruimte onder de mezzanine. Deze extra ruimte kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld meer bewegingsruimte voor expeditie.
 • Efficiënter bedrijfsproces
  Het komt regelmatig voor dat er voor een primair bedrijfsproces op de begane grond ruimte nodig is voor uitvoering van de bedrijfsactiviteiten. Een secundair proces zoals aanvoer van grondstoffen, opslag, assemblagemateriaal en retourverwerking vindt dan plaats op de verdiepingsvloer zelf.

Voorbeeld van een efficiënter bedrijfsproces

Een bedrijf wil het totale productieproces versnellen. Daarom zijn de productiemachines op de begane grond geplaatst, terwijl de verdiepingsvloer is gereserveerd voor secundaire activiteiten, zoals bijvoorbeeld grondstoffenopslag. Deze inrichting zorgt voor een optimale en snelle samenwerking tussen de bedrijfsprocessen.

Soorten staalprofielen bij grote overspanning

Bij het ontwerp en de realisatie van een verdiepingsvloer met grote overspanning, zijn er twee opties qua staalgebruik: koudgewalst en warmgewalst staal. Koudgewalst staal wordt uit bandmateriaal gevormd. Het is een licht profiel dat door vorming z’n kracht krijgt. Warmgewalst staal is vloeibaar staal dat via een mal wordt gegoten om de gewenste vorm te krijgen. De sterkte van deze profielen ontstaat door afmetingen en de hoeveelheid staal die tijdens het productieproces wordt gebruikt.

Almacon werkt met warmgewalste profielen

Almacon werkt in projecten met grote overspanning bij voorkeur met warmgewalst staal, vanwege de sterkte en flexibiliteit die dit biedt. Onze leveranciers beschikken over de meest geavanceerde machines waarmee het hoogwaardige, warmgewalste staal wordt geproduceerd. Het is een groot voordeel dat er keuze is uit een breed assortiment aan typen warmgewalste balken. Onze engineers kunnen daardoor heel nauwkeurig bepalen, waar, welke balk toegepast kan worden. Daarnaast kunnen warmgewalste profielen een maximale dikte van 1.000 mm bereiken, terwijl dit bij koudgewalste profielen op maximaal 500 mm ligt.

Naast de eerder genoemde voordelen zitten er nog een aantal andere voordelen aan gebruik van warmgewalste profielen in onze projecten:

 • Verwerking details
  We kunnen gedetailleerde aanpassingen verwerken, zoals het versterken van belangrijke punten van het staal, bijvoorbeeld door schotten toe te voegen. Ook kunnen we uitsparingen maken voor zaken zoals het installeren van een sprinklersysteem.
 • Kleur op maat
  We kunnen de warmgewalste balken voorzien van elke gewenste RAL-kleur, waardoor ze kunnen worden afgestemd op het ontwerp en de omgeving van het project.
 • Kostenbesparing
  Het gebruik van warmgewalste balken kan kostenbesparend zijn, omdat versterking van de profielen alleen nodig is op specifieke punten in de constructie. Dit zorgt ervoor dat we materialen efficiënter kunnen gebruiken en dus kosten kunnen besparen.
 • Altijd beschikbaar
  Warmgewalste profielen zijn altijd beschikbaar. Dat geeft continuïteit aan het gehele project.
 • Snellere bouw
  Projecten kunnen sneller worden uitgevoerd dankzij de kortere montagetijd die nodig is. Bij warmgewalste profielen is slechts één hoofdligger nodig in plaats van twee, zoals bij gebruik van koudgewalste profielen. Bovendien zijn de verbindingen met de kolommen eenvoudiger uitgevoerd en daardoor sneller te monteren.

“Ons uiteindelijke doel is om met zo min mogelijk staal een zo optimaal mogelijke constructie te ontwikkelen.”

Efficiënte digitale productie

Onze engineers ontwerpen de 3D tekening van de mezzanine. Deze tekening, wordt na goedkeuring van de klant, direct digitaal doorgestuurd naar de productie. Er zitten geen extra stappen tussen het ontwerp en de productie. Dit stelt ons in staat om continu een snelle levering te garanderen, terwijl de kans op fouten tot een minimum wordt beperkt.

De sleutel tot een succesvol project is de samenwerking met de klant

Het verkrijgen van juiste informatie van de klant is noodzakelijk voor het succes van het project. We bespreken bijvoorbeeld de ondergrond, meestal een betonvloer, die de gehele constructie moet dragen. Deze informatie en het type opslag moeten op de juiste manier worden vertaald naar het mezzanine-ontwerp. Een nauwe samenwerking met onze klanten, waarbij deze informatie wordt gedeeld, is daarom van cruciaal belang voor een succesvol project.

Wat zijn voor u de mogelijkheden?

Wilt u advies van ons ontvangen over uw specifieke opslagsituatie? Misschien is een verdiepingsvloer met grote overspanning ook efficient in uw situatie. Wij denken graag met u mee. Neem contact met ons op voor advies of een offerte op maat.

 

“Wij zetten onze klanten letterlijk op een hoger platform”