Een betonnen mezzaninevloer: dé oplossing voor werken met robotica

De laatste jaren zien we een toenemende groei van het gebruik van robotica in magazijnen. Met robotica bedoelen we bijvoorbeeld een shuttlesysteem of een conveyortechtniek. We zien vooral een toename van de vraag naar mezzanines (verdiepingsvloeren) waarop met robots wordt gewerkt. Maar de afwerking van een standaard verdiepingsvloer voldoet bij het gebruik van robotica vaak niet aan de gestelde eisen. Om mee te groeien met de ontwikkeling van robotisering en met de behoeftes van onze klanten, hebben we een tussenvloer ontworpen die geschikt is in combinatie met robotica. Dit systeem, opgebouwd uit staal en beton, is getest in ons experience center in Bleiswijk. Deze tests waren onder andere gericht op het gebied van stabiliteit, puntlast en duurzaamheid

Stabiliteit

Een verdiepingsvloer waar een shuttlesysteem overheen rijdt heeft uitdagingen wat betreft vlakheid en stabiliteit van de ondergrond. Er worden trillingen overgebracht op de vloer en wanneer de ondergrond doorbuigt, dan kan het systeem in storing gaan. Dit gebeurt vooral bij een standaard tussenvloer met bijvoorbeeld spaanplaat.

Een betonnen vloer kan aangebracht worden tot vlakheidsklasse vier. De vlakheid van deze afwerking is beter dan óf gelijkwaardig aan een bouwkundige vloer. Verder heeft beton een grotere massa dan de traditionele vloertypen waardoor trillingen beter opgevangen worden. Deze massa is meer dan vier keer zo groot dan een spaanplaten vloer.

Puntlast

Ook hebben we onderzoek gedaan op het gebied van een puntlast . Een puntlast is een geconcentreerde belasting op één bepaald punt.

Het eigen gewicht van een shuttle, in combinatie met de te verplaatsen producten, geeft een relatief hoge puntlast. Als de shuttle over de vloer beweegt, moet de vloer minimaal doorbuigen en trillen voor het goed functioneren van de shuttle. Bij gebruik van een betonnen verdiepingsvloer is de invloed van de shuttle op de vloer veel minder dan bij gebruik van bijvoorbeeld spaanplaat vloerdelen.

Duurzaamheid

Verder hebben we onderzoek gedaan naar duurzaamheid van de betonnen vloer. Een shuttlesysteem rijdt frequent een vast pad. De duurzaamheid van het gebruikte materiaal voor een spaanplaatvloer is beperkt tot een laag aantal cycli terwijl een shuttlesysteem, waar wel tot vijftien jaar meegaat. Er ontstaan dan slijtplekken met dure reparaties tot gevolg. Een betonnen verdiepingsvloer slijt nauwelijks. Wanneer dit toch gebeurt dan zijn de slijtplekken eenvoudig te repareren. De investering om deze plekken te behandelen op een betonnen vloer is veel lager dan bij gebruik van bijvoorbeeld spaanplaten vloerdelen.

Testen, testen, testen

Het onderzoek en de innovaties hebben we uitgevoerd in onze testruimte (showroom) in Bleiswsijk. Maar hier stoppen we niet! We kunnen nog veel meer duurzaamheids-, slijtage- en andere testen uitvoeren. Graag spelen we in op speciale wensen en behoeftes vanuit de markt zodat we deze kunnen uitwerken en het resultaat kunnen testen. We zetten de specificaties van het project van de klant dan om in een testopstelling in ons experience center. Op die manier kunnen we antwoord geven op specifieke vragen zodat de investering voor u meer dan waard wordt.

Project Indoor farming

Op dit moment zijn we een project met staal en betonnen afwerking aan het afronden. Het gaat om een pand van 3.500m2. Hierin komt een betonnen mezzanine van 3.000m2. In totaal is de opslagruimte ruim 8.500m2, verdeeld over drie hallen. In dit project hebben we te maken met indoor farming. Indoor farming is gestapeld kweken in lagen in bijvoorbeeld een fabriekshal, kantoor, magazijn of winkel. De uitdaging tijdens dit project was het klimaat en de conditionering van de ruimtes. Een betonnen mezannine was daarom een uitkomst.

Specificaties van het project Indoor farming

  • Uitvoering een combinatie van koud- én warmgewalst systeem
  • Profiel type C-400, IPE 600
  • Vloertype 50 mm. staal/beton
  • Belasting lokaal 1.000 kg/m², 620 kg. puntlast
  • Geschikt voor conveyor techniek
  • Robotica op verdiepingsvloer

Test met ons mee!

Heeft u een case die u graag zou willen voorleggen aan ons? We zijn altijd op zoek naar bedrijven die met ons willen testen en samenwerken. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel 079 – 361 06 63. Wij denken graag met u mee!

“Wij zetten onze klanten letterlijk op een hoger platform”

 Bekijk hier de foto’s van een mezzanine met staal en beton