Mezzanine in combinatie met robotica: nieuwe uitdagingen

Als specialist in mezzaninevloeren hebben we gemerkt dat de afgelopen jaren de vraag van onze opdrachtgever is veranderd. Eerst waren er vooral verzoeken voor verdiepingsvloeren waarbij geautomatiseerde systemen zoals kranen en heftrucks gebruikt konden worden. Nu zien we een toenemende vraag naar mezzanines die geschikt zijn voor robotisering. Een voorbeeld daarvan is het rijden van Automatic Guided Vehicles (AGV’s) over een verdiepingsvloer.


Andere aanpak

De toepassing van deze robotica vereist een geheel andere ontwerpaanpak van onze verdiepingsvloeren. Waar voorheen de nadruk lag op het ondersteunen van traditionele systemen, richt de vraag zich nu op het creëren van mezzanines die geschikt zijn voor robotisering. Dit brengt technische uitdagingen met zich mee omdat de opdrachtgevers specifieke eisen stellen aan zaken zoals:

  • De integratie van rollerbanen
  • De bewegingsfrequenties van robots
  • De positionering van steunkolommen

Dit vereist van ons niet alleen technisch inzicht maar ook creativiteit. Onze taak is om een veilige en efficiënte verdiepingsvloer te ontwerpen die aan al deze eisen voldoet.

Efficiëntie

Gedurende de ontwerpfase zetten onze engineers hun expertise in om de beste balans te vinden tussen doorbuiging, vloerbelasting en kolomafstand. Een optimale verdeling van de kolommen (kolommengrid) in combinatie met de draagbalken zorgt voor een stabiele ondersteuning van de mezzanine. Uiteraard wordt daarbij rekening gehouden met de specifieke eisen van de opdrachtgever wat betreft de robotisering. Zo ontstaat er een doelmatige en efficiënte constructie die aan de vereiste veiligheidsnormen voldoet.

Samenwerking met opdrachtgever

Een effectieve samenwerking tussen onze engineers en opdrachtgevers is cruciaal voor het succesvol verloop van een project met robotisering. Onze engineers beschikken hierbij over een grote mate van flexibililiteit en creativiteit. Daarnaast is doelmatige communicatie tussen de engineer en opdrachtgever essentieel om aan de veranderende klantwens te kunnen voldoen en de foutmarge te minimaliseren.

Betrouwbaarheid door geavanceerde software

In zo’n project met een sterke focus op robotisering werkt onze opdrachtgever regelmatig samen met meerdere leveranciers. Het komt daardoor in sommige gevallen voor dat we veranderingen moeten doorvoeren in een vergevorderd stadium van het ontwerp, terwijl de deadline voor oplevering ongewijzigd blijft. Onze engineers zijn in veel gevallen in staat om op deze veranderingen in te spelen, mede dankzij het gebruik van geavanceerde software. Deze software zet het ontwerp van de mezzanine om naar 3D-modellen, waarna deze modellen weer worden omgezet in betrouwbare productiebestanden en montagetekeningen. Hierdoor zijn we in staat om foutmarges aanzienlijk te reduceren en de betrouwbaarheid van de levering van de mezzanine te verhogen. 

Een effectieve samenwerking tussen onze engineers en opdrachtgevers is cruciaal voor het succesvol verloop van een project met robotisering

Vlotte projectoplevering

Dankzij duidelijke montagetekeningen kunnen we de bouw op locatie goed stroomlijnen. Liggers en kolommen zijn voorzien van markeringen die terug te vinden zijn op de tekeningen. De volgorde van bouwen, zeker bij grotere projecten, wordt vooraf afgestemd, zodat dat de materialen pas aankomen wanneer we ze nodig hebben voor de montage. Het voordeel hiervan is dat we op lokatie, minder ruimte nodig hebben om materialen op te slaan, wat leidt tot een efficiënte montage en een vlotte projectoplevering.

Almacon blijft ontwikkelen

Door de focus op robotisering en automatisering blijven we vooroplopen in de ontwikkeling van mezzanine-oplossingen in combinatie met robotica. We streven continu naar innovatie, veiligheid en efficiëntie. Wilt u meer weten over wat wij met onze aanpak voor u kunnen betekenen? Of wilt u meer weten over onze producten? Neem dan contact op met één van onze engineers. Wij gaan graag met u in gesprek.

 

“Wij zetten onze klanten letterlijk op een hoger platform”

 

Lees ook:
De stap naar groot
Almacon bouwt experience center in Bleiswijk
Robotica op een mezzaninevloer: werk met beton