Als specialist in mezzanines zijn wij gewend om uitdagingen aan te gaan. Maar, wat gebeurt er als een klant een zeer specifieke en complexe vraag heeft? In dit geval wilde de klant niet één, niet twee, maar een vierlaagse verdiepingsvloer laten installeren. Inclusief een geïntegreerd conveyorstysteem. Bovendien was er een naadloze aansluiting vereist tussen de legbordstellingen, die op elke etage geplaatst werden, en de verdiepingsvloer.

De uitdagingen die hieruit voortkwamen lagen daardoor vooral op het gebied van stabiliteit, complexiteit en logistiek. Bovendien was een nauwgezette samenwerking met de leveranciers van de legbordstellingen en het conveyor systeem van cruciaal belang. En juist in samenwerking ligt onze expertise.

Stabiliteit

Zoals hierboven aangegeven was er een uitdaging met onder andere de stabiliteit van de mezzanine. Dit had te maken met de volgende aspecten:

 • Kruisschoren
  Om de mezzaninevloer stabiliteit te geven wordt er normaal gesproken gewerkt met kruisschoren. Kruisschoren zijn stalen kruizen die de stabiliteit van de staalconstructie en dus de gehele verdiepingsvloer waarborgen (zie afbeelding Cross braces). Voor dit project moest een aanzienlijk aantal stramienen van de mezzanine zonder kruisschoren uitgevoerd worden om ruimte te bieden voor de installatie van een conveyor systeem. Een conveyor systeem is een transportband voor vervoer van producten.
 • Toegankelijkheid
  Op de vier niveau’s moest er een vloeiende aansluiting gemaakt worden met aansluitende legbordstellingen. Daardoor waren er veel doorgangen en gangpaden nodig. Maar met gebruik van traditionele kruisschoren zouden deze doorgangen belemmerd worden en dus zou de toegankelijkheid beperkt worden.
 • Locatie
  Bijkomende uitdaging was dat de projectlocatie zich bevond in een aardbevingsgebied. Dit vereiste een constructieoplossing met extra schorings die voldoende vermogen bood om de stabiliteit in deze omstandigheden te garanderen.

Oplossing
Om bovengenoemde uitdagingen aan te gaan, is besloten een combinatie van kruisschoren en k-schoren te gebruiken. K-schoren zijn stalen frames die zo ontworpen zijn dat ze een doorgang mogelijk maken en tegelijkertijd de noodzakelijke stabiliteit van de vloer handhaven (zie afbeelding K-braces).

Complexiteit

De opslagruimte had een hoogte van 10,4 meter. De klant wilde in deze hoogte een verdiepingsvloer met vier niveau’s laten plaatsen, terwijl we normaal gesproken met die beschikbare hoogte, drie niveau’s zouden kunnen realiseren. Het was dus belangrijk om ervoor te zorgen dat elke verdieping toch genoeg hoogte had om de legbordstellingen te kunnen plaatsen en om daar te werken.

Dunne beams
Om ruimte in de hoogte te besparen, hebben we een compacte staalconstructie geplaatst met dunne beams (balken). Zo bleef er genoeg vrije hoogte over op elke verdieping ( zie afbeelding Thin beams). Daardoor was het mogelijk om op alle vier de niveau’s, legbordstellingen te plaatsen.

Sprinklerinstallatie
Daarnaast was een sprinklersysteem nodig. De opgeslagen producten kunnen brandgevaarlijk zijn, en zonder sprinklers is een brand niet snel genoeg te blussen. We hebben de buizen van het sprinkersysteem in de staalconstructie verwerkt, door gaten in de balken aan te brengen (zie afbeelding Sprinkler system). De positionering van de sprinkler en het daarbij behorende gatenpatroon is vantevoren vastgelegd in een 3D-omgeving. Dit is gebeurd in overleg met alle betrokken leveranciers om eventuele problemen in de praktijk te voorkomen.

Samenwerking

Zoals eerder aangegeven bestond het project uit drie delen: een vierlaagse verdiepingsvloer van Almacon, een conveyor systeem en legbordstellingen van twee andere leveranciers. Goed samenwerken met deze partijen was daarom heel belangrijk. Wij deelden ons ontwerp van de mezzanine, met de twee andere leveranciers, in een 3D-omgeving. Hierdoor konden we zorgen dat alles goed bij elkaar paste. Een centimeter verschil zou al grote problemen kunnen veroorzaken.

Design freeze
We gebruikten allemaal hetzelfde startpunt, een nulpunt, om onze tekeningen te maken. Deze tekeningen werden uiteindelijk bij elkaar gebracht in de 3D-omgeving. Zo kon er goed vergeleken worden en problemen konden op die manier in een vroeg stadium opgelost worden. Bijvoorbeeld wanneer een conveyor door een schoor heen loopt of als er ergens een doorgang wordt geblokkeerd door een staander. Op het moment dat alles klopte, werd het ontwerp vastgelegd in die 3D-omgeving. Dat noemen we een design freeze. Vanaf dat moment kan het materiaal in productie genomen worden en worden de montagetekeningen voorbereid voor installatie op locatie.

Logistiek

Het logistieke gedeelte van dit project vormde een ingewikkelde puzzel. De realisatie van een mezzanine van 23.000 m2 in een nieuw distributiecentrum van ruim 100.000 m2, waar meerdere bouwpartijen actief waren, vergde een nauwkeurige coördinatie. Omdat de bouw van de mezzanine direct na opening van de locatie moest beginnen, werd het project in fasen uitgevoerd. Alle onderdelen van de verdiepingsvloer, het conveyor systeem en de legbordstellingen moesten volgens een strak schema aangeleverd te worden. De vrachtauto’s werden volgens een strikt tijdschema gelost.

Dankzij dit nauwkeurig opgevolgd logistieke plan was het project binnen vier maanden voltooid.

  Specificaties van het project

  Om een goed beeld te geven van het project geven we hier de specificaties weer:

  • Uitvoering koudgewalst systeem
  • Vier etages verdiepingsvloer +2.600mm +5.200 mm +7.800 mm + 10.400mm
  • Locatie in aardbevingsgebied
  • Oppervlakte 23.000 m²
  • Harmonieuze aansluiting gemaakt met legbordstellingen
  • Doorgangen gemaakt voor een conveyor systeem

  Advies  

  Wilt u advies van ons ontvangen over uw specifieke opslagsituatie? Of wilt u gewoon eens brainstormen met één van onze engineers? Dat kan. Wij denken graag met u mee. Neem contact met ons op voor advies of een offerte op maat.

   

  “Wij zetten onze klanten letterlijk op een hoger platform”